In ‘Club Entree’ zijn deelnemers en vrijwilligers van JongSenioren Zoetermeer bijeen.
Thema: ‘Contact(en) tussen oud en jong’. Gespreksleiders zijn Toon Vessies en Rob Oele.
Als het om jongeren zijn de meer intensieve contacten vooral met (klein)kinderen. Andere contacten zijn meestal oppervlakkig. Dat was anders vóór de pensionering, maar die werkcontacten zijn daarna weggevallen. Bovendien vergrijst de eigen woonomgeving.
Gemist wordt een bredere kijk op denkbeelden, zoals die bij de jongere generatie leven. Wat voor stemming leeft er in het algemeen onder hen?
Kritiek van jongeren op de ‘generatie van de ‘babyboom’ ervaren we niet erg. Het is wel duidelijk dat er nood is aan zelfstandige woonruimte.
Vermijden we contact? Komen we niet uit onze ‘bubbel’? Als je wel contact wil, hoe doe je dat dan?
Er komen diverse suggesties op tafel:
TV West zond een wekelijks programma uit ‘In gesprek’ waar mensen van uiteenlopende leeftijd met elkaar praten over alledaagse thema’s als geluk, eenzaamheid, sociale media en ouder worden. Zonder elkaar ooit ontmoet te hebben. Afleveringen daarvan zijn nog te zien via hun website.
Stadhuis/Forum organiseert soms een ‘Living Library’. Je ontmoet dan mensen met bijzondere verhalen, die je normaal gesproken niet zo snel tegenkomt.
Of Z’NAP je stad: vier bijeenkomsten in het CKC om de geschiedenis van Zoetermeer meer te kennen.
Er zijn tal van mogelijkheden om waardevolle toenadering tot iemand te krijgen.
Bijvoorbeeld op straat, door een glimlach, een onbekende (jongere) te groeten, op de bank voor je huis zitten en je openstellen voor passanten, via buurtactiviteiten, bij de winkelkassa. Nostalgische muziek kan verbinden.
In vergelijk met vroeger lijkt de samenleving verhardt, gestrest.
Terugblik op het gesprek: deelnemers vinden het boeiend, gezellig, informatief, fijn.
Suggestie: een fysieke ontmoeting arrangeren tussen jongeren, bijvoorbeeld van een school, en jongsenioren.